Met een daverend applaus werd de Dag van de Handboogsport op zaterdag 8 oktober afgesloten. Een duidelijk signaal dat de dag geslaagd was voor de bezoekers en een onderstreping dat de dag voorziet in een behoefte van NHB-leden. De dag stond in het teken van historie en toekomst, voor bestuurders en trainers en kon er geschoten worden met TeamNL toppers. Een terugblik.
Samen sterk
De opening van de dag in Amersfoort werd gedaan door NHB-voorzitter Lex Roolvink. In zijn openingswoord benadrukte de voorzitter hoe belangrijk en goed het is om weer samen te zijn. “Juist nu in het jaar dat de NHB 100 jaar bestaat, is het belangrijk om samen te zijn. In 1921 kwamen verschillende bonden uit meerdere regio’s kwamen samen. En kwamen tot de conclusie dat samen sterk beter was dan ieder voor zich.” Hij vervolgde over het nu: “We leven in een weerbarstige tijd. Een tijd waarin de inflatie zeer hoog is, er onzekerheden zijn over de portemonnee van mensen en verenigingen, waar de solidariteit soms ver te zoeken is. Samen sterk? We lijken het soms kwijt te zijn met elkaar. En juist daarom heeft het bondsbestuur in samenwerking met de Bondsraad en natuurlijk het bondsbureau de koers nadrukkelijk op het samen gezet.”
Petje op, petje af
Het ochtenddeel werd voortgezet onder leiding van dagvoorzitter en directeur Arnoud Strijbis, die de zaal in beweging kreeg met een ‘Petje op, petje af” quiz. De winnaar won een Olympisch shirt, gesigneerd door voormalig TeamNL topper Sjef van den Berg.
Veilig sportklimaat
Een veilige omgeving voor iedereen die actief is in de handboogsport, is een belangrijk uitgangspunt van het beleid van de NHB. Om dit te onderstrepen, was Erik Beuker van het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) te gast. Hij nam de aanwezigen mee in de stappen die NOC*NSF, sportbonden en verenigingen zetten om grensoverschrijdend gedrag in de sport tegen te gaan. De noodzaak van een vertrouwenscontactpersoon bij iedere vereniging, het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het bespreekbaar maken en houden van dit thema stond daarbij centraal. Meer over dit thema is terug te lezen op https://www.handboogsport.nl/grensoverschrijdend-gedrag/. Op deze pagina staat de nodige informatie over de aanpak van de NHB, NOC*NSF en CVSN. Ook de presentatie van zaterdag 8 oktober wordt toegevoegd. Als er nog vragen zijn, neem dan vooral contact op met het bondsbureau.
Tips voor verenigingen
Bij de workshops was er een grote variëteit in onderwerpen voor sporters, schutters, bestuurders, potentiële scheidsrechters en iedereen die zich verder wil ontwikkelen in de handboogsport.
Zo bogen verenigingsbestuurders zich over de vragen ‘hoe houd je de vereniging financieel gezond?’ en ‘hoe werk je samen?’ en ‘hoe houden we leden vast en hoe werven we meer leden?’. Daarbij kwamen er vele tips en ideeën voorbij, zoals:
- Leg persoonlijk contact met leden; dat werkt veel beter dan algemene mails;
- Werk samen, zowel binnen de vereniging, tussen verenigingen als met andere partijen, zoals gemeenten;
- Durf te prijzen naar de waarde die je levert, oftewel mensen willen betalen als je een goed product levert;
- Wees flexibel en blijf niet vasthouden aan hoe je altijd alles deed. De samenleving verandert, dus ook de behoefte om te sporten;
- Richt dingen persoonsonafhankelijk in, zodat je niet afhankelijk wordt van één vrijwilliger die heel veel doet;
- Kijk bij elkaar in de keuken, of beter gezegd in de handboogvereniging;
- Omdat de meeste mensen gaan schieten als ze familie of vrienden hebben die schieten, kun je de energie het beste op hen richten en daar berichten van maken voor sociale media, websites en huis-aan-huisbladen.
Alle disciplines in actie
Een van de meest populaire onderdelen bij de Fit Academie in Amersfoort was natuurlijk het schieten met TeamNL. Gijs Broeksma, Laura van der Winkel, Sil Pater en Jean Pascal Everaers lieten velen de fijne kneepjes van het schieten zien. Zowel recurve als compound kwamen ruim aan bod in de clinic ‘Schieten met TeamNL’. Maar daar bleef het niet bij. Zo gaf David Stevenhagen een clinic ‘Run Archery’, waarbij diverse deelnemers zich nogal in het zweet werkten.
Silvia Gerrits, Reinier van Doornik en Mireille Riesenbeck zorgden er voor dat het schieten met een beperking, of beter gezegd extra uitdaging een belangrijke plek in het programma kreeg. Schieten met de hand op de rug, vanuit een rolstoel of met een mouth tab hoorde er voor de deelnemers bij. Ook werd er een toelichting gegeven op de vele materialen en hulpmiddelen die er zijn om het schieten voor zo veel mogelijk mensen leuk te maken.
In de workshop ‘Het juiste perspectief, afstanden op een 3D parcours’ liet doorgewinterd 3D schutter en parcoursbouwer Tonny Wesselink de aanwezigen vele tips en tricks zien om succes te behalen bij 3D-wedstrijden. Hoe kijk je door de takken heen? Hoe houd je rekening met zon en schaduw? En wat is de beste manier om diepte te zien? Wij rekenen er op dat de scores in de 3D-wedstrijden de komende jaren verder omhoog gaan!
Sjan Huijbregts, meervoudig kampioen met de barebow, liet in de workshop barebow de finesses zien van deze prachtige discipline. De pure eenvoud van het schieten kwam daarbij naar voren. Natuurlijk hielp Sjan ook iedereen om nog beter raak te schieten.
Week van de scheidsrechter
In de week van de scheidsrechter kon aandacht voor deze belangrijke groep vrijwilligers in de handboogsport niet ontbreken. Paul van Veen nam de aanwezigen mee in het hoe en waarom scheidsrechter zijn zo leuk is. Van de gesprekken met sporters tot het zo eerlijk mogelijk laten verlopen van wedstrijden. Alles kwam aan bod. Ook Henk Wagemakers vertelde in geur en kleur waarom scheidsrechter zijn zo leuk is. Lees elders nog welke scheidsrechter in het bijzonder in het zonnetje werd gezet.
Basisschot, mindset en het leven van topsporters
Zoals altijd kwam het basisschot op de Dag van de Handboogsport weer aan de orde. Hoofdcoach Jacqueline van Rozendaal nam de aanwezigen mee bij het beginnen vanuit de basis, dus het schieten met het basisschot. Met de stappen volgens de grote poster basisschot – door iedereen te bestellen op www.handboogsport.nl – werd het weer duidelijk waarom zomaar even schieten anders is dan gericht trainen. De behoefte om de cursus basisschot weer te organiseren werd ook eens te meer duidelijk.
In een andere workshop nam Jacqueline de aanwezigen mee in het belang van een goede mindset. Hoe zet je bij schutters de ‘groeimindset’ aan en zorg je dat ze hun lerend vermogen oppakken om zichzelf steeds te verbeteren. Een heel mooi stuk gereedschap voor sporters en hun trainers!
Gijs Broeksma en Laura van der Winkel werden verder nog het oranjehemd van het lijf gevraagd over hun leven als topsporter.
De volgende 100 jaar NHB
In de laatste plenaire over de volgende 100 jaar NHB sprak erevoorzitter Willem Trienekens vertrouwen uit in alles wat er wordt gedaan om de komende 100 jaar net zo mooi te laten zijn als de eerste honderd jaar. Verder werden de ideeën die in de loop van de dag op het blazoen waren geschreven besproken en kwamen diverse ideeën uit de workshops ter sprake. Een kleine bloemlezing:
- Werk aan nieuwe wedstrijdformats die de sport leuker maken voor sporters en publiek. Ter plekke is er een werkgroep wedstrijdformats opgericht!
- Blijf werken aan de verbetering van de aansluiting van de keten om jongeren zich te laten ontwikkelen en zorg daarbij voor goede communicatie;
- Werk aan de bekendheid van de sport met de NHB als sterke schakel tussen de verenigingen;
- Publiceer een lijst met trainers die ‘ingehuurd’ kunnen worden;
- Werk aan professionalisering van de sport met het opleiden en begeleiden van trainers, wedstrijdleiders, scoreverwerkers, etc;
- Organiseer meer kleinere workshops op lokaal/regionaal niveau;
- Ontwikkel een kennisbank op de website – zie ook de NHB-inspiratiepagina;
- Ontwikkel opleidingen voor specifieke disciplines (staat op de agenda van de werkgroep arbitrageopleidingen).
Na een geslaagde dag volgde een informele borrel, waarbij de gesprekken en dialogen gewoon doorgingen.
Het was een prachtige Dag van de Handboogsport 2022.
TIP: Bekijk alle foto’s op de beeldbank