De laatste jaren neemt de populariteit van barebowschieten een vlucht. In Europa, maar zeker ook in Nederland. We vroegen Johan van Dongen en Daan Saft naar hun passie voor de barebow.
Daan Saft geldt in de recurvewereld als een schutter van naam. Hij zit tegen het Nederlandse team aan en op een goede dag kan hij mee met de Nederlandse top, maar op een gegeven moment ontwikkelt hij datgene wat iedere schutter vreest: target panic. Ineens schiet hij geen deuk meer in een pakje boter. Scores zijn de helft van zijn normale niveau. “Ik dacht: op deze manier vind ik het niet leuk meer. Dus ik ging iets anders proberen. Voor de lol ging ik met een oude boog aan de slag. Ik heb alles eraf gehaald en ben met een barebow gaan schieten. Dat doe ik inmiddels vier jaar. De barebow heeft mij uitkomst geboden, juist omdat er niet zoveel toeters en bellen op zitten. Het ging ook meteen goed, want ik schoot direct scores waarmee ik op het NK goed voor de dag zou komen.”
In het begin heeft Saft weleens heimwee naar de recurveklasse, maar dat gevoel neemt snel af. “In 2021 schoot ik mijn eerste wedstrijd. In de barebowwereld had iedereen zoiets van: wie is die Saft die bovenaan de ranking staat? Dat heeft één wedstrijd geduurd. Inmiddels heb ik drie keer het NK barebow indoor gewonnen en zegevierde ik twee keer op het NK barebow outdoor. Toch was mijn mooiste ervaring dat ik derde werd in de finale van de Kings of Archery 2022. barebow is een groeiende klasse in Nederland, maar eigenlijk in de hele handboogwereld. Dat kun je simpelweg zien aan het aantal deelnemers aan toernooien.”
Experimenteren
Wie die verhoogde populariteit ook merkt: Johan van Dongen. Hij bestiert zijn eigen handboogwinkel in het Limburgse Horst. “De reden dat barebowschieten populairder is, is simpel: het gemiddelde ligt lager. Daardoor kunnen meer mensen bovenaan de ranking komen. Veel mensen willen in eerste instantie het beste uit zichzelf halen, maar vinden het ook fijn als ze daar eens voor worden beloond met een mooi resultaat. Als je altijd wordt verslagen terwijl je er veel tijd in stopt, kan het gebeuren dat je eens op zoek gaat naar een andere klasse. Dan is barebow daar uitermate geschikt voor. Neem Compound: daar schieten de topschutters bijna tien gemiddeld. In de barebow is dat een volle punt minder voor de crème-de-la-crème van de schutters. Daarbij schiet je bij barebow op grotere mikkaarten, want anders zouden er misschien wel twee of drie punten verschil tussen zitten.”
“De barebow heeft mij uitkomst geboden, juist omdat er niet zoveel toeters en bellen op zitten.”
Daan Saft
De charme van de barebow zit hem in de uitdaging om intuïtief te schieten. Er zit zonder verstelbaar richtpunt meer uitdaging in voor een schutter. “Barebow wordt gezien als de klasse waarin je teruggaat naar de roots van boogschieten”, legt Saft uit. “Dat klopt deels, want uiteindelijk richt je met een omweg. Bij recurve heb je een vizier en ankertab, maar in de barebow-klasse niet. In plaats van dat het vizier tien centimeter boven de pijl uitsteekt, pakken wij de pees tien centimeter lager vast, waardoor we eenzelfde effect hopen te krijgen. Die tien centimeter is misschien enigszins nattevingerwerk, maar ik heb een tab gemaakt waar streepjes op staan. Ik weet hoeveel streepjes ik moet hebben om een bepaalde afstand te pakken. Er zijn dus hulpmiddelen, maar het vraagt meer van jouzelf.”
Saft vindt het leuk om op zoek te gaan naar details die van hem een betere barebowschutter kunnen maken. “Ik ben best eigenwijs en ben allerlei dingen gaan proberen die voor mij zouden kunnen werken. Zo vond ik een ankerpunt waarbij ik de tab bij mijn gezicht houd bij het mikken. Daar haal ik veel consistentie uit en sindsdien is het bergopwaarts gegaan. Een van de belangrijkste eigenschappen die je moet hebben in het barebow-schieten, is dan ook geduld. Bij andere disciplines wordt het ideale voor jou bepaald, maar bij de barebow moet je er zelf naar op zoek. Wat dat betreft staat het nog in de kinderschoenen, want bij compound en recurve zijn al meer dingen gedefinieerd. In de barebowwereld wordt meer geëxperimenteerd. De officiële regels worden nog bijna ieder jaar aangepast. Dat op zoek gaan naar de beste manier van schieten, past heel goed bij mij.”
Beginners
Voor Van Dongen is de barebow ook een herkenning van het verleden. In zijn zaak vertellen mensen over hoe ze vroeger van takken een eigen boog maakten. Een bepaalde nostalgie naar het verleden. “Zelf kwam ik in de jaren tachtig in aanraking met barebow. Jan Konings schoot barebow en was daar vol passie over. Ik kreeg tips van hem. Hij was op een gegeven moment misschien wel de beste barebowtrainer ter wereld. Hem kun je de geestelijk vader van het barebowschieten in Nederland noemen. Veel schutters hebben tips van hem gekregen en zijn mede door hem op WK’s of World Games terechtgekomen. Toch bleef Nederland lang achter op andere landen, want tot 2018 was er geen NK. Ik heb de eerste drie edities georganiseerd. Ik ben niet meer betrokken, maar draag de barebow nog een warm hart toe. Het is van oudsher de basis van de sport.”
Net als Van Dongen werkt Saft in een boogwinkel en ook hij ziet beginners regelmatig naar een barebow vragen. Hoewel hij de populariteit toejuicht, raadt hij toch aan om te beginnen met recurve. “Je hebt veel extra stappen waar je je druk om moet maken met een barebow en het zal langer duren voordat je op het niveau bent waar je wil zijn. Vergelijk het met fietsen: recurve is dan als fietsen met zijwieltjes, terwijl de barebow een racefiets is. Als je recurve onder de knie hebt, kun je makkelijker leren om op een andere manier te richten. Een stabilisator zorgt ervoor dat je schot soepeler afloopt. Iedere beginner maakt fouten en die zijn bij de barebow minder gepermitteerd. Alleen als je eenmaal gewend bent, is de barebow een absolute aanrader.”