Wat mag wel langs de lijn, kantine en online? En wat mag vooral niet? Een gedragscode geeft hier richting aan en is dus een belangrijk onderdeel van het verenigingsbeleid rondom gewenst en ongewenst gedrag.
Om ervoor te zorgen dat leden, vrijwilligers en anderen op de vereniging weten waar de vereniging voor staat, is het belangrijk om de gedragscodes helder en goed te communiceren. Zo weet iedereen wat het gewenste gedrag is, maar neemt de vereniging óók twijfel weg wanneer iemand ongewenst gedrag bespreekbaar wil maken.
Er zijn veel situaties te bedenken waarin je zelf een afweging moet maken of dat wat je doet handig en verstandig is. Vooraf afspraken maken, helpt bij deze afweging. We hebben het dan niet alleen over hoe je binnen de vereniging met elkaar omgaat, maar ook over bijvoorbeeld de internationale anti-dopingregels, of het ISR -tuchtreglement inzake seksuele intimidatie. Door hier proactief duidelijk over te zijn, weten mensen wat ze te doen staat als er iets misgaat, of als ze een overtreding van deze regels signaleren.
Gedragsregels KHSN
De Bondsraad heeft op 10 december 2022 de gedragsregels voor de handboogsport opnieuw vastgesteld. Met deze regels wil KHSN het bewustzijn onder leden vergroten ten aanzien van goed gedrag en grensoverschrijdend gedrag. De basisregels zijn:
We hebben respect voor elkaar, elkaars eigendommen en onze omgeving;
Wij schelden elkaar niet uit;
Pesten en bedreigen is ten strengste verboden;
Fysiek geweld staan wij niet toe;
Roken is niet toegestaan;
Heb respect voor ieders ‘kunnen’;
Help en steun elkaar tijdens trainingen en wedstrijden;
We zijn allemaal verantwoordelijk voor een goede sfeer en gang van zaken tijdens de trainingen en wedstrijden;
Er is geen plaats voor racisme en discriminatie; en
We dragen allemaal bij aan een open communicatie; we lossen problemen op door erover te praten.
Stap 1: Eigen gedragsregels opstellen
Als vereniging wil je duidelijke regels hebben over wat gewenst gedrag is in de omgang met elkaar. Het kan lastig zijn om een start te maken met de regels en helder te krijgen welke regels je precies op papier wilt zetten.
Vanuit de sport zijn er gedragscodes beschikbaar per doelgroep:
Als aanvulling hierop kan de sportvereniging ook eigen gedragsregels opstellen. Zoals specifieke regels over regels langs de lijn, of direct contact tussen trainer-coaches en sporters buiten de training. Bekijk hier werkvormen hoe je gedragsregels kan opstellen op de vereniging.
Stap 2: Maak de gedragsregels bekend bij jullie leden
Na het opstellen van de gedragscode is het belangrijk dat deze binnen de vereniging worden gecommuniceerd. Dit kan als volgt:
Plaats de gedragscode op een logisch vindbare plek op jullie verenigingswebsite.
Deel en bespreek de specifieke gedragscode met de betreffende doelgroep binnen je vereniging. Doe dit bijvoorbeeld jaarlijks aan het begin van het seizoen. Neem er de tijd voor.
Deel de gedragscodes ook met nieuwe leden/trainers/coaches/functionarissen en laat ze de gedragscode ondertekenen om zich te committeren aan deze afspraken.
Deel de bijhorende video’s over de gedragscode per doelgroep en plaats die op de verenigingswebsite.
Stap 3: Houd de gedragsregels up to date
Elk jaar is het belangrijk om na te gaan of de gedragsregels nog actueel zijn en passen bij de afspraken die jullie met elkaar hebben gemaakt. Hierbij kan het helpen om het onderwerp ‘gedragscodes’ of breder veilig sportklimaat minimaal een keer per jaar tijdens een bestuursvergadering te bespreken.
Daarnaast is een centrale bijeenkomst, bijvoorbeeld aan begin van het seizoen met alle trainers, trainingsgroepen een goed moment om de gedragscodes onder de aandacht te brengen. Naast de ‘regels’ vertelt het namelijk ook iets over jullie als vereniging, waar jullie voor staan en wat jullie samen willen uitdragen.
Als jullie besluiten dat het nodig is om de gedragscodes aan te passen, publiceer ze dan opnieuw op jullie website.