Waar ben je naar op zoek?

Sluit zoekvenster

Zaterdag 28 september vond in Zoetermeer het Nederlands Kampioenschap Run-Archery plaats. Door HKS en In-Out Events van David Stevenhagen is er een compact NK neergezet waarvan alle deelnemers en publiek met volle teugen hebben genoten. Door het weer (drassig veld) en de weersomstandigheden (regenval), was het parkoers aangepast en werd zonder boog hardgelopen in verband met de veiligheid. Het schieten, normaal buiten op het veld, was nu binnen in de ruime HKS hal. Dit pakte goed uit, want daardoor zat de jury droog binnen en het was de wedstrijd voor het publiek goed te volgen en elke keer weer een verrassing wie als eerste uit de hal komt voor een volgende loopronde.

Run-Archery is de combinatie van hardlopen en boogschieten, vergelijkbaar met de biathlon van de Olympische winterspelen. In Zoetermeer was de lange afstand, met 4 ronden van een kilometer hardlopen en tussendoor drie schietbeurten van vier pijlen op 18 meter, elke misser is een strafrondje van 130 meter.

Kwalificatie
De wedstrijd begint met een kwalificatie op tijd om een plekje in de A-Finale te bemachtigen. De kwalificatie gaat over 3 loopronden en 2 schietbeurten. Als tijdsnelste kwalificeerde zich Mathijs Barkel van Avalonsports Apeldoorn (12:32) en als laatste Kristian Krijgsman van HBS Almere (13:40), opvallend was dat er slechts 68 seconden zat tussen de 8 finalisten. Een beetje zuur voor Bram Polman (Switbertus) die net 2 seconden te langzaam was.

Indrukwekkende talenten
In de pauze was de jeugdwedstrijd waarbij megatalenten Jurre Vermij en Maarten Bakker van HKS Zoetermeer een spannende en supersnelle tweestrijd afwerkten. Zo snel dat de winnende tijd 15 min 30 van Jurre, weliswaar zonder kwalificatie, de snelste tijd van de dag was; dat beloofd veel voor de toekomst!! Jurre werd hiermee als 14-jarige de kampioen NK Run-Archery heren onder de 18 jaar.

Finales
In de middag waren de finales. Mark Konings en Bram Polman gingen samen op kop in de B-Finale, maar uiteindelijk was Bram hierin het sterkste en met zijn tijd was hij 6e geworden in de A-Finale. Tonny van Kuringen-Huybregts bleef diverse heren voor en behaalde de Nederlandse titel Dames Masters.

In de A-finale was het erg spannend. Bert van Asselt en Mathijs Barkel van het Apeldoornse Avalon namen samen met regerend kampioen Mark van Tiel (Concordia Zeeland) aanvankelijk de leiding.

Een mooi element van Run-Archery is het verrassingsaspect. Voor de 2e schietbeurt lag Joost Immink van Switbertus op de 5eplaats, maar na snel en foutloos schieten lag Joost plotseling op kop en met goed lopen en een onberispelijke 3e schietbeurt stelde Joost de overwinning en zijn 2e nationaal kampioenschap veilig in een tijd van 15:47.

Jorik Klein Nijenhuis hield de hele race de aansluiting met de kop maar lag steeds buiten de medailles. Door een goede en snelle laatste schietbeurt kwam Jorik op medaillekoers en dankzij zijn snelle laatste loopronde maakte hij er een één-tweetje van voor Switbertus. Mathijs Barkel (Avalon) pakte de bronzen medaille.

Sandra Szulc uit het Duitsland (Werder bij Berlijn) was de snelste dame in Zoetermeer. Bij de heren masters leek Sjef Bogers van de Meierijers zijn 1e nederlandse titel binnen te halen omdat hij nog geen minuut na Joost als eerste master over de finish ging. Maar helaas moest de jury onder leiding van hoofdscheidsrechter Rudy Claasen terecht straftijd toekennen aan Sjef wegens een incorrect aantal pijlen per schietbeurt. Mede hierdoor werd Bert van Asselt (Avalon) kampioen bij de heren masters.

Estafette
Een Run-Archery wedstrijd wordt traditioneel afgesloten met een recreatieve team estafette. Switbertus1 was favoriet, maar het schieten ging de mannen uit Lichtenvoorde dit keer minder goed af. Jurre Vermij nam namens Team de Talenten (met Maarten Bakker en Mark van Tiel) resoluut de leiding met team International (Mathijs Barkel, Sandra Szulc en Sjef Bogers) daar vlak achter. Het bleef tot het eind spannend. Na de laatste schietbeurt kwam Mathijs nipt als eerste uit de hal. Door het spekgladde veld ging Mathijs onderuit in de laatste bocht naar de finish. Ook Maarten had als slotloper van de Talenten moeite met de laatste bocht en was zo sportief team Internationaal de overwinning te gunnen.

Waardering
Voor de prijsuitreiking en afsluitende borrel waren er nog twee verrassingen. Vanuit de organisatie overhandigde David Stevenhagen aan hoofdscheidsrechter Rudy Claasen een waarderingsmedaille voor de prettige manier van samenwerken rond vele Run-Archery wedstrijden. Rudy staat hiermee ook symbool voor het goede werk van de vele vrijwilligers. Vanuit het bestuur van de Koninklijke Handboogsport Nederland (KHSN) is door Rob Boumans aan Henri Polman van Switbertus de gouden handboogspeld uitgereikt voor zijn verdiensten voor de handboogsport en de Run-Archery in het bijzonder. Rob Boumans sprak zijn waardering ook uit voor de Run-Archery deelnemers die na afloop allemaal samen de boel opruimen. In Run-Archery is dat opruimen best wel veel werk met klapdoelen en het uitgezette parkoers, maar vele handen maken licht werk.

Zelf Run-Archery eens proberen?
Wil je zelf Run-Archery eens proberen? Dat snappen we best, want dit is nog leuker dan alleen hardlopen of boogschieten. Kennismaken kan bij Switbertus in Lichtenvoorde; elke donderdag om 19:30 uur vanaf clubgebouw de Swite. Of bijvoorbeeld bij HKS Zoetermeer, Avalon Apeldoorn, Concordia Zeeland of de Meijerijers Berkel Enschot. Hardlopen kan ook bij elke loop- of atletiekvereniging.

Richt je pijlen op de laatste nieuwtjes! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis geen enkel schot.