Waar ben je naar op zoek?

Sluit zoekvenster

Tijdens de Dag van de Handboogsport 2024 hebben we plenair de dag afgetrapt met een Veilige Handboogsport Quiz. Aanwezigen namen deel door middel van het bekende ‘petje op, petje af’ met Errea hoedjes. Hieronder de quiz met een toelichting bij het antwoord voor meer informatie.

Antwoord: Petje af, VCP staat voor Vertrouwenscontactpersoon. Voor meer informatie over de rol van de vertrouwenscontactpersoon op de vereniging, bekijk: Vertrouwenscontactpersoon op de vereniging


Antwoord: Petje af, dit is niet waar. Grensoverschrijdend gedrag komt overal voor, zowel binnen als buiten de sport. Binnen de sport kan grensoverschrijdend gedrag onder andere voorkomen op het sportveld, in de kantine, in de kleedkamer, tijdens wedstrijden, via sociale media.


Antwoord: Petje op. Uit het prevalentieonderzoek van NOC*NSF (2020) komt naar voren dat emotioneel grensoverschrijdend gedrag bij ruim twee derde van de jeugdige sporters is voorgekomen, lichamelijk grensoverschrijdend gedrag kwam bij bijna een kwart voor en seksueel grensoverschrijdend gedrag bij ruim vijftien procent.


Antwoord: Petje op, bestuurders een meldplicht hebben bij vermoedens van seksuele intimidatie of misbruik.

Zodra een bestuurder van een vereniging vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is/is geweest van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij KHSN of Centrum Veilige Sport Nederland te melden. Wanneer begeleiders iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het bestuur van de vereniging.

Voor meer informatie, bekijk de infographic over seksuele intimidatie van NOC*NSF


Antwoord: Petje af, het is niet waar. Het bestuur van de vereniging is verantwoordelijk voor een veilige en plezierige sportomgeving. Wanneer er ongewenst gedrag of conflicten ontstaan, is het aan het bestuur om hier mee aan de slag te gaan. De VCP kan hierbij wel het bestuur ondersteunen.


Antwoord: Petje op. Het juiste antwoord is op 25%. Op dit moment (1 oktober 2024) hebben 25% van alle handboogverenigingen een VCP geregistreerd. In de praktijk zijn er meer VCP-ers actief , daarom een dringend oproep aan jullie om de VCP te registeren in OnzeRelaties. Door dit te registeren, kunnen we informatie met VCP-ers delen en VCP-netwerk opbouwen! Bekijk hier de instructie over hoe je de VCP kunt registeren in OnzeRelaties.


Antwoord: Petje af. De vertrouwenscontactpersoon dient onpartijdig te zijn. Daarom kan deze functie niet gecombineerd worden met een andere kaderfunctie binnen de vereniging (zoals trainer-coaches of bestuurder). Daarnaast kan de VCP vertrouwelijke gesprekken voeren en een bestuurder kan dit niet door zijn verantwoordelijkheden. Meer informatie over de functie van Vertrouwenscontactpersoon.


Antwoord: Petje op, vakkundig geschoolde trainer-coaches is één van de vier v’s voor veiligheid. Hierover kun je meer informatie vinden op: Vakkundige trainer-coaches – NOCNSF


Antwoord: Petje op, dit klopt. Gemeenten spelen een cruciale rol in het aanjagen van sociale veiligheid van de sportvereniging. Net zoals sportbonden bonden hebben gemeenten en lokale partijen veel contact met verenigingen en kunnen zij hen dus activeren om werk te maken een sociaal veilige sportomgeving waar actief wordt ingezet op de preventie van  grensoverschrijdend gedrag. 

Voor meer informatie over hoe gemeenten hier mee aan de slag zijn, bekijk het gemeentelijke actieplan.


Antwoord: Op 1 oktober 2024 hebben 69 verenigingen VOG’s aangevraagd. We zien een groei in het aantal aanvragen tov voorgaande jaren, tegelijktijdig roepen we verenigingen die nog niet deelnemen, dit ook te doen! Hoe? Bekijk het stappenplan in de kennisbank.


Wil je meer weten over veilige handboogsport? Neem dan een kijkje op de kennisbank ‘Veilige Sport’: Veilige handboogsport – Koninklijke HandboogSport Nederland.

Richt je pijlen op de laatste nieuwtjes! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis geen enkel schot.