Waar ben je naar op zoek?

Sluit zoekvenster

Na de kwalificatie op donderdag kwamen Gaby Schloesser, Laura van der Winkel en Quinty Roeffen als team in actie op de Olympische Spelen in Parijs. Na twee fenomenale 6-0 overwinningen was Korea in de halve finale te sterk en konden de Nederlandse dames het net niet waarmaken in de strijd om het brons tegen Mexico.

Nederland kwalificeerde zich eerder deze week als twaalfde team bij dames en, waar de top vier automatisch geplaatst is voor de kwartfinales, trof Nederland het gastland Frankrijk in de 1/8 finale dat zich als vijfde had gekwalificeerd. Die match gingen onze Nederlandse dames sterk van start met 55 tegen 49 punten. Daar waar het Franse trio punten liet liggen bleven Gaby, Laura en Quinty sterk schieten. Ook de tweede set ging naar de Nederlandse dames met 56-51 die werd afgesloten met een 10 door Quinty. Met een 4-0 voorsprong was het in de derde set mogelijk om deze finale te winnen en dat deden ze ook, opnieuw afgesloten met een strakke 10.

De kwartfinale begon even na 14:15 tegen de nummer vier uit de kwalificatie, India. Daar waar het Indiase trio onrustig begon met twee keer een zeven, begonnen de Nederlandse dames met twee keer een negen en een acht. De twee punten voorsprong in de set waren genoeg voor een eerste setwinst met 52 tegen 51. In de tweede set leek India terug te komen maar schoot ook twee keer een zes. Gaby, Laura en Quinty waren de zenuwen de baas, maar lieten na een 54-49 toch wel de vreugde zien. De derde en laatste set begon met een vier voor India, een kans die de Nederlanders niet meer weg mochten geven. En dat deden ze ook zeker niet, met twee keer een tien voor Nederland wonnen de dames de derde set met 53-48.

De baangenoten van de kwalificatie, Korea, was de tegenstander in de halve finale. En dat zou een zware kluif worden want voor het eerst in het toernooi verloren de Nederlandse dames een set met 53-57. Toch lieten Gaby, Laura en Quinty zich niet kennen want zij wonnen de tweede set met 53-52 na een sterk begin met twee keer een tien. De spanning was te voelen want beide landen gingen gelijk op. Nederland eindigde de derde set met drie tienen en daarmee een 4-2 voorsprong, maar Korea liet zien waarom zij de favoriet zijn. Met 51-59 kwam de stand op 4-4 en kwam het aan op een shoot-off. Die shoot-off was al een onverwacht knappe prestatie, maar daar waar de Koreaanse dames een tien noteerden kwamen de Nederlandse dames niet verder dan een acht. Daarmee verliezen ze de halve finale maar schieten ze niet veel later voor het brons.

Een bronzen medaille was de inzet van de laatste teammatch op deze Olympische Spelen voor de Nederlandse dames. Die strijd begonnen de Nederlandse dames op een 0-2 achterstand maar na drie tienen in de tweede set kwam de stand gelijk op 2-2 tegen Mexico. De derde set verloren de Nederlandse dames met 53-56 en ook de scores in de vierde set waren niet genoeg voor het brons. Gaby, Laura en Quinty eindigen het Olympische toernooi voor teams als vierde.

Het is zo ongelofelijk knap hoe ze dit gedaan hebben. Zeker na de kwalificatie, dit zegt wat over de veerkracht van dit team. We kijken met de hele staf trots naar het hele team, ze schrijven geschiedenis!