Waar ben je naar op zoek?

Sluit zoekvenster

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Een VOG staat ook wel bekend als bewijs van goed gedrag.

Een VOG is één van de maatregelen die een sportvereniging kan nemen om de kans op grensoverschrijdend gedrag binnen de club te verkleinen. Het geeft meer zekerheid over het verleden van (nieuwe) trainers, coaches, begeleiders of verzorgers en het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij een sportvereniging kunnen uitoefenen. Door als vereniging of bond een VOG te verlangen van iedereen die in zijn/haar functie in aanraking komt met minderjarigen, mensen met een verstandelijke beperking, of andere kwetsbare groepen, laat je zien dat je de veiligheid van je leden serieus neemt. 

Gratis VOG voor vrijwilligers

Vooralsnog is de VOG voor vrijwilligers van sportorganisaties gratis , indien de organisatie voor meer dan 70% uit vrijwilligers bestaat en geen winstoogmerk heeft.

Digitaal aanvragen

De gratis VOG kan alleen digitaal worden aangevraagd, dus niet via de gemeente. De Koninklijke HandboogSport Nederland is in het bezit van een e-Herkenning. De vrijwilliger moet een DigiD hebben. De aanvraag verloopt via een speciaal ontwikkeld systeem. Hierdoor wordt een vrijwilliger direct als zodanig herkend en hoeft hij of zij niet af te rekenen. 

Hoe werkt het aanvragen van een gratis VOG?

Om te voorkomen dat iedere handboogvereniging zich individueel aanmeldt voor eHerkenning, kan de vereniging een verzoek indienen bij de KHSN via marinavanzon@handboogsport.nl, waarin de volgende gegevens moeten zijn vermeld van de betreffende vrijwilligers:

  • bondsnummer
  • achternaam en voorletters
  • emailadres
  • functie van de vrijwilliger binnen de vereniging
  • contactpersoon van het verenigingsbestuur m.v.v. e mailadres en telefoonnummer

Uw aanvraag zal z.s.m. door het bondsbureau worden verwerkt. De aanvrager (bestuur en/of secretariaat van de vereniging) ontvangt hiervan een bevestiging. De vrijwilliger waarvoor de online aanvraag wordt  ingediend, ontvangt een mail met korte toelichting, waarin staat vermeld dat er een VOG voor hem/haar is aangevraagd. Hij/zij dient de gratis aanvraag zelf af te ronden middels zijn/haar DigiD.  Een vrijwilliger ontvangt daarna zijn VOG per post op zijn eigen adres. Na ontvangst van de VOG dient men deze verklaring te laten inzien door de vereniging (bij het bestuur of secretariaat).

Hoe te registreren in OnzeRelaties?

Als vereniging is het belangrijk om bij te houden of iemand die zich inzet voor de vereniging een VOG heeft. Voor verenigingen is het niet nodig om de VOG’s van vrijwilligers te bewaren en volgens de AVG is het zelfs niet toegestaan. Maar het is wel belangrijk als vereniging om bij te houden of iemand een geldige VOG heeft. Om dit gemakkelijker te maken is de registratie hiervan nu opgenomen in OnzeRelaties. U vindt een extra tabblad VOG bij ieder lid. U klikt op het potloodje en kunt de onderstaande gegevens invullen.

De vereniging controleert de VOG op echtheid en vult de volgende gegevens in OnzeRelaties in: VOG: datum van afgifte, VOG: vervaldatum (deze wordt automatisch ingevuld 3 jaar na afgifte)  Er is een notitieveld VOG waar men kan noteren wanneer en door wie de VOG is gecontroleerd.  De vereniging heeft een tabblad VOG’s waarop alle aanvragen staan vermeld.  

Wanneer een VOG is verlopen, en het tijd is om deze opnieuw aan te vragen, ontvangt de vereniging hiervan een melding.  

Meer weten?

Voor meer informatie klik op de volgende links: