Waar ben je naar op zoek?

Sluit zoekvenster

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van handelen en/of nalaten dat als doel en/of gevolg heeft dat de waardigheid en/of veiligheid van één of meerdere personen wordt aangetast. We spreken van grensoverschrijdend gedrag wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende, sociaal onveilige of kwetsende situatie wordt gecreëerd. De ervaring van de sporter is daarbij leidend. Dit wil zeggen: wat grensoverschrijdend gedrag is, bepaal jij zelf. Jij bepaalt wanneer bepaald gedrag een grens overgaat. Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zijn: pesten, discriminatie, seksuele intimidatie, bedreiging, belediging en mishandeling.

Wat als ik er mee te maken krijg?

Als je iets ziet of meemaakt dat niet kan of je twijfelt daarover: praat ervoer of meld het. Dat kan met de vertrouwenscontactpersoon van je vereniging, via de vertrouwenscontactpersonen van de rayons, de bond of via Centrum Veilige Sport Nederland.

Een melding maken van grensoverschrijdend gedrag is niet altijd gemakkelijk en vereist moed. Heb je iets meegemaakt of gezien wat niet oké is? Dan is het toch goed om je uit te spreken en het bespreekbaar te maken. Dat helpt niet alleen jou, maar ook een ander én de handboogsport om veiliger te maken. Hieronder vindt je de opties om hierover in gesprek te gaan of hoe je een melding kunt maken. Aan jezelf de afweging welke optie voor jou het meest prettig vindt.

Neem contact op met de vertrouwenscontactpersoon van jouw vereniging of het rayon

De vertrouwenscontactpersoon (VCP) binnen je vereniging is het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor sporters, ouders van sporter, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur. Een vertrouwenscontactpersoon luistert, denkt mee en kent het sport netwerk, maar is géén hulpverlener en doet niet zelf onderzoek bij incidenten. Bij de vertrouwenscontactpersoon van de vereniging kun je geen officiële melding doen, maar wel een signaal afgeven. Een melding doen doe je bij het bestuur van je vereniging.

De contactgegevens van de VCP en het bestuur zijn te vinden op de website van je eigen vereniging. 

Wanneer je vereniging geen vertrouwenscontactpersoon heeft, of als je het niet prettig vindt om bij je eigen vereniging te melden, kun je terecht bij de vertrouwenscontactpersoon van de rayons of bij het Centrum Veilige Sport Nederland voor advies:

Vertrouwenscontactpersoon van het rayon

Bel of neem contact op KHSN 

Wil je graag in contact komen met de KHSN met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Lotte Eising, de integriteitsmanager van de KHSN, te bereiken via mail of bel 06-16006254.

Bel of mail Centrum Veilige Sport Nederland

Neem contact op met Centrum Veilige Sport via het gratis telefoonnummer op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur. Vanuit het buitenland bel je +31900-2025590. Of stuur een e-mail naar centrumveiligesport@nocnsf.nl.