Waar ben je naar op zoek?

Sluit zoekvenster

Informatie over accommodatie en beheer

Het kan zijn dat je met de vereniging plannen hebt voor verhuizing, nieuwbouw of verbouwing. Dan wil je op de hoogte zijn van de wetten en regels, de do’s en de dont’s.

Wat kan KHSN?

KHSN heeft een handboek Accommodatie en Veiligheid uitgebracht in 1998. Het boek is gedateerd (zo staan er bijvoorbeeld nog guldens in genoemd), maar geldt nog steeds als startpunt voor onze eisen en wensen inzake accommodaties. Dit boek kunt u downloaden in deze map. Het boekwerk wordt momenteel geactualiseerd. In 2025 hopen wij een nieuwe actuele versie te kunnen presenteren.

KSHN kan -helaas- geen financiële ondersteuning bieden in het vernieuwen van accommodaties. 

Wel kunnen we verenigingen de goede weg op helpen met contacten. In voorkomende gevallen kunnen we beperkt op basis van co-financiering aangesloten verenigingen in staat stellen de expertise van externe bureaus in te huren. Die kunnen dan op specifieke zaken advies uitbrengen indien dit gewenst is. Denk dan aan gerichte vragen, met gerichte adviezen: veiligheid, inrichting, licht etcetera.

We kunnen jouw vereniging koppelen aan verenigingen die in dezelfde fase zitten als jullie. Verenigingen die bijvoorbeeld net een nieuwbouwtraject hebben doorlopen of daarmee bezig zijn. Hoewel iedere accommodatie anders is, kan het delen van ervaringen bijzonder nuttig zijn in dit soort trajecten.

Wat kunnen andere partijen?

Als we kijken naar beschikbare subsidies zijn het niet de beste tijden om nieuwe accommodaties te bouwen. De tijd dat hiervoor veel geld beschikbaar was, is echt voorbij. Toch moet je door gericht te zoeken (en vooral gericht een aanvraag te schrijven) wel hier en daar wat fondsen los kunnen krijgen. Met name op lokaal niveau zijn hiervoor mogelijkheden. Gericht op duurzaamheid in de huisvesting zijn er nog meer mogelijkheden.

Accommodatiesubsidies zijn vooral een gemeentelijke zaak. Daar zul je het bulk van de subsidie vandaan moeten halen. Neem vooral ook contact op met je gemeente, sportraad of sportservicebureau.

Kijk daarna ook naar Fonds Gehandicaptensport Nederland voor het toegankelijk maken van de locatie voor sporters met een handicap.

Het Oranjefonds was altijd kansrijk bij accommodaties, maar dat is de laatste jaren een stuk minder geworden. Afhankelijk van de missie/visie van jullie verenigingen zou je daar gebruik kunnen maken van een subsidie. Als je de quickscan invult, krijg je bij sport altijd een ‘nee’. Maar als je de route maatschappelijk welzijn > verbouw > ontmoetings diverse groepen mensen (of) sport-spel > nee / waarschijnlijk niet kiest, KUN je in aanmerking komen voor subsidies. Waaraan moet je dan denken? BSO-achtige inrichting, sport voor mensen met een specifieke achtergrond (handicap, kansarm, maar ook ouderen). Zeker met een schutterij zijn er wel mogelijkheden, maar dan ga je als vereniging wel een maatschappelijke rol op je nemen. Samenwerking met andere sportverenigingen of andere partijen helpt in dit opzicht altijd. Een accommodatie die vaker wordt gebruikt en door meer groepen wordt gebruikt, is voor de maatschappij altijd interessanter.

Verdere bronnen