Tijdens de opleiding Handboogtrainer 2 (HBT2) leer je als trainer binnen een vereniging te werken. De nadruk van de opleiding ligt op jeugdtraining; introductie en kennismaking met de handboogsport.
Werkwijze (en werkbelasting)
De werkmethode van de opleiding is op te splitsen in vier delen.
- Workshops met theoretische onderbouwing: op deze contactmomenten leer je praktische vaardigheden. 12 uur schietinstructie; het basisschot.
- Praktijkopleiding bij de praktijkbegeleider waar het grootste gedeelte van de opleiding plaatsvindt: observeren, begeleiden, training geven, evalueren, begeleiden bij een A-wedstrijd en assisteren bij organisatie verenigingsactiviteit
- Thuisstudie: de lesonderdelen voorbereiden, bestudering theorie (inlezen, controlevragen, bestuderen) en verwerkingsopdrachten maken
- Maken en bijhouden van een portfolio.
Handboogtrainer 2 worden is naast het eigen maken van een deel theorie, ook het in de praktijk leren van. Daarom ga je gedurende de hele cursus ook wekelijks training geven en voor deze lessen opdrachten uitwerken. Dit kost je elke week studie-uren verwerkingstijd, afhankelijk van je instapniveau en computervaardigheid. Deze opdrachten worden voor de volgende cursusdag ingeleverd en komen in je portfolio dat je zelf bijhoudt. Deze praktijk- en opdrachtenbelasting, afhankelijk van de vaardigheid van de cursist, wordt ingeschat op 2-4 uur per week, aanvullend op de aanwezigheid op de cursusdagen (32 uur) en het je eigen maken van de theorie. Dus weet, naast het volgen van de cursusdagen, vraagt de cursus eigen inzet/werk!
De cursus wordt afgesloten met een examen, de zogenaamde Proeve van Bekwaamheid (PvB).
Programma
Bij de workshops zijn de ervaringen tijdens de beroepspraktijkvorming uitgangspunt voor de leervragen. De behandeling van de theorie en praktijk geeft een aanzet bij de uitvoering tijdens de beroepspraktijkvorming, waarbij de praktijkbegeleider coacht.
Het geven van trainingen en het coachen van wedstrijden zijn centrale thema’s tijdens de workshops. Er zijn vier workshops (hele dagen), inclusief de PvB. Tijdens de eerste workshop wordt het gehele opleidingstraject uitgelegd. Aanwezigheid op die dag is een noodzakelijke voorwaarde voor het vervolgtraject.
Voorwaarden voor deelname
- Voor iedereen ouder dan 16 jaar, met ruime ervaring in de handboogsport, die al les geeft of dit wil gaan doen.
- De cursist is tijdens de cursus in de gelegenheid om onder leiding van een praktijkbegeleider de praktijkopdrachten bij een vereniging uit te voeren.
- De lesstof wordt digitaal aangeboden
- De cursist is aanwezig tijdens alle workshops en beschikbaar op de PVB datum.
Leerdoelen
Na de opleiding heb je kennis van: Trainingsvaardigheden, Leeftijdskenmerken jeugdige sporters, Schiettechniek en Sportief coachen. Je kunt goed voorbereide trainingen geven. Om deze doelstellingen te realiseren zijn de volgende onderwerpen gekozen als inhoud van de opleiding:
Ontwikkelingspsychologie (jeugd 6 t/m 12 jaar), jeugd begeleiden voor, tijdens en na de wedstrijd, kanjers in de sport, didactiek, en structuur van het handboogschieten gericht op handboogspecifieke vaardigheden, technische elementen, methodiek, leren werken met voorbereide trainingen en beroepspraktijkvorming.
Waar en wanneer?
De eerstvolgende opleiding waar je je voor kunt inschrijven is het voorjaar van 2025. Deze opleiding vindt plaats bij ABC Taxus in Arnhem. De data zijn 15 februari 2025 (dag 1), 29 maart 2025 (dag 2), 17 mei 2025 (dag 3) en 28 juni 2025 (PvB). De reservedatum voor het PvB is 5 juli 2025.
Kosten
2024: De kosten voor de opleiding zijn 275 euro voor KHSN-leden, en 400 euro voor niet-leden (prijspeil 2024).
2025: De kosten voor de opleiding zijn 285 euro voor leden van Handboogsport Nederland, en 415 euro voor niet-leden.
Inschrijven
Heb je interesse in de opleiding in het voorjaar van 2025 of wil je je aanmelden voor een wachtlijstplek voor een latere opleiding? Klik dan hier.
Heb je vragen in het algemeen mail dan naar opleidingen@handboogsport.nl.